Att spara sina boktips

Jag följer en sajt/blogg som heter Book Riot där det blandas rätt vilt av intressanta och mindre intressanta saker. Häromveckan gjorde jag något test för att se vilken litterär katt jag var och en annan gång var det ett test som gav mig ett boktips baserat på några svar jag gav om mina bok- och bokinköpspreferenser. Dessvärre minns jag varken katten eller boken.

Nåväl, det finns annat än tester där också och för ett par dagar sedan redogjorde en skribent för hur hon sköter sin TBR pile. Hon hade den på Goodreads och hade bestämt att det aldrig fick finnas mer än 100 böcker i den. Om hon fick tips om en ny bok hon ville lägga till så var hon först tvungen att ta bort en annan. På detta vis höll hon också sin TBR pile ständigt aktuell genom att den motsvarade hennes nuvarande boksmak och inte sådant hon ville läsa för flera år sedan.

Jag har ju ett gäng böcker hemma i bokhyllan vilka utgör grundstommen i min att läsa-lista. De är omkring 100 st nu tror jag vilket för vissa är många men jag vet andra som sitter med tusentals olästa böcker. Jag gjorde en stor utrensning bland dessa böcker i julas där jag faktiskt gjorde mig av med ett gäng jag tappat sugen för. Eftersom jag lärt mig att detta inträffar så har jag med åren blivit mer restriktiv med bokinköp. Jag köper på mig såna böcker som jag vet att jag vill äga medan jag lånar övriga på bibblan. Det händer såklart fortfarande att jag köper lite ”onödiga” böcker någon gång ibland vilket inte är hela världen.

När jag började blogga översköljdes jag av tips på böcker jag ville läsa, jag skrev en lista på bloggen, jag markerade favoriter på biblioteket och hos nätbokhandlarna och jag skrev upp tips som anteckningar i mobilen. Ni hör ju själva att det är ohållbart. Till sist raderade jag bara allt och tänkte att jag lever efter filosofin att när jag vill läsa något (som inte finns hemma i hyllan) så kollar jag bara runt lite efter tips för dagen liksom. Det har fungerat ganska länge men jag märker också dagligen att jag hittar böcker jag verkligen blir nyfiken på och ibland böcker som jag glömt bort att jag vill läsa.

De här böckerna är väl egentligen inte nödvändigtvis samma kategori som de som står hemma i hyllan och den här kategorin tenderar verkligen att rinna iväg i antal men just nu är jag inne i ett bra bokflow och hittar väldigt många böcker jag vill läsa. Jag kanske skulle skapa mig en sån Goodreads-lista på max 100 böcker eller något där jag kan spara mina tips? Förutom att jag inte ens har Goodreads, Eller jo, jag har ett konto men jag valde Library Thing istället för många år sedan. Men sen verkar ju Goodreads ha många trevliga funktioner så ibland funderar jag på att hoppa på det tåget också. En regnig dag kanske vilket ju inte lär bli i det närmaste taget.

Hur spar du dina boktips?

12 svar till “Att spara sina boktips

 1. hundra är precis lagom, jag har nog flera… ibland samlar jag på skärmdumpar på intressanta böcker, antingen köper jag, numera beställer jag oftast på biblioteket.

 2. P.S.
  tack vare Fredrika Bremer får kvinnor idag ha sina egna pengar och behålla sin egen lön (den ogifta Bremer hade sin bror som förmyndare, han tog alla hennes pengar som hon tjänade på sina böcker, hon skrev till kungen och lagen ändrades 1862)

 3. Jag har skrivit boktips i en anteckningsbok men det var länge sedan jag tittade där. Nu hittar jag böcker på bibliotekets bokbytardisk som jag tar hem. Lånar på bibblan. Köper någon gång. Jag ser så mycket boktips på bloggar och Instagram och jag tänker att de jag kommer ihåg av dem när jag är på biblioteket räcker. Det finns också många böcker i hyllorna här hemma som jag inte har läst och som är intressanta. Jag struntar i attläsalista just nu. Det finns så många bra böcker att läsa ändå,

  • Jag har ju listat alla mina böcker jag har i bokhyllan/e-böcker och de har fått en egen sida här på bloggen: Ska läsas. Sen har jag gjort en lista för sommaren över böcker jag vill läsa ur det beståndet, det är väl de som är min läslista nu. Men du menar kanske att du mer läser det som faller dig in för dagen? Så gör jag oftast men ibland tycker jag det är kul/behövligt att styra upp bokvalen lite!

 4. Många bra idéer, både i inlägget och bland kommentarer. Jag har inget bra system. Tidigare brukade jag helt enkelt beställa hem böcker, om de fanns i pocket, vilket gör att jag har alldeles för många olästa pocketböcker här hemma. Känner att jag behöver utveckla något system. Tack för inspiration.

  • Tack och varsågod! Ja, det är så lätt att klicka hem böcker man vill läsa men de är så många fler än vad man hinner med. Och sen står man där om några år med just en sån bokhylla som representerar ens gamla boksmak. Let me know när du hittar ett system!

 5. Jag försöker ha ett uppdaterat Goodreads-konto, men sen har jag också en minneslista på bibliotekets hemsidan med e-böcker jag vill låna. Ca hundra eböcker där, och kanske 150 på Goodreads. Några överlappar kanske 🙂

 6. Ping: Att spara sina boktips: lösningen | Bokdivisionen

 7. Ping: Att spara sina boktips: uppföljning | Bokdivisionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s