En smakebit på søndag: Gökungen

en smakebit

Norska bokbloggen Betraktninger är den som numera varje söndag uppmanar bokbloggare att välja ett stycke ur en bok du läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den.

Det har gått knaggligt med läsningen denna vecka, delvis pga sjukdom vilket gjorde att jag kollade en hel säsong av gamla serien The Tudors istället för att läsa. För att vara icke-monarkist/rojalist så är jag särdeles intresserad av dylika serier och har älskat ex The Crown och Victoria. Det är nog mycket det historiska i dem som drar och jag har som sig bör med stigande ålder blivit allt mer historieintresserad på sistone. Och ja, jag börjar bli bra på det brittiska kungahusets historia nu. 🙂 The Tudors har dock inte känts lika bra som de andra två, det är vissa småsaker som skaver så som frisyrer eller språkbruk som inte känns helt tidsenliga och ibland känns den lite långsam. Jag får se om jag kollar på fler säsonger eller inte.

Pga ännu en ny sjukdomsperiod går träningen fortfarande uselt och jag har haft min nya löparklocka på armen när jag legat sjuk hemma i soffan bara för att få använda den. Virkat lite har jag gjort också men mina händer har protesterat en del så det går långsamt framåt med enhörningen.

Veckans bok har varit Det finns annan frukt än apelsiner och trots att jag så gärna velat gilla den så har den inte greppat tag i mig. Igår kväll och imorse gjorde jag ett kraftryck och läste i alla fall ut den. Trots en gedigen att läsa-lista för mars kommer jag ständigt på nya saker att läsa. Nya fb-bokcirkeln Kollektivet ska läsa Ett jävla solsken tillsammans och jag blev så sugen på att hänga på där så jag for till stan idag och införskaffade den. Igår läste jag Prickiga Paulas recension av  Gökungen och jag föll som en fura. På väg till bokhandeln hoppade jag så in på biblioteket och lånade ett ex och på väg hem läste jag fyra kapitel. Det här är precis den typ av bok jag behöver nu (enkel, spännande och läskig!) men jag måste noga planera min läsning nu framöver så jag får med allt jag tänkt och den här boken var inte alls inplanerad.

Veckans smakbit kommer därför från Gökungen, en barn/ungdomsbok som vänder sig till 12-15-åringar. Tris har varit med om en olycka där hon trillat i sjön Grimmen. När hon vaknar upp känns saker och ting inte riktigt som vanligt, hon känner igen sig men ändå inte. Hon har en glupande hunger, alla hennes sidor i dagboken är utrivna och hennes syster Pen skriker när hon ser henne och säger att hon inte är på riktigt. Smakbiten är från s. 49 i kap. 4 där Tris försöker prata med Pen:

”Vem tror du att du lurar?” Pens ansikte utstrålade misstro. Hon lutade sig fram och såg Tris djupt in i ögonen med stridslysten blick. ”Jag vet alltihop. Jag vet vem du är. Jag såg dig när du klev upp ur Grimmen. Jag var där.”
”Var du där?” Tris tog ett steg framåt och hennes syster ryggade. ”Pen, du måste berätta allt du såg. Såg du att jag ramlade i? Vad var det som hände?”
”Sluta!” sa Pen irriterat. ”Du tycker du är smart, va?” Hon svalde hårt och bet ihop käkarna som om hon ville bita någon.”Men vet du vad? Du är inte så smart som du tror?Du gör allting fel. Bara en liten aning fel. Men tillräckligt. Och du gör det hela tiden. Förr eller senare kommer de att märka det, vänta bara.”

Annonser

13 svar till “En smakebit på søndag: Gökungen

  1. Lite ruggigt 🙂 Hoppas du kryar på dig!

  2. hemskt när en varken orkar läsa eller virka och än mindre motionera. tack för smakebiten! kände inte alls till boken

  3. Det låter som en spännande bok. Hoppas du snart känner dig bättre!

  4. Härligt när man hittar en bok som får fart på läslusten 🙂

  5. Låter spännande, tack för smakbiten!

  6. För läskig för mig, hihi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s