En smakebit på søndag: Älskarinnorna

en smakebit

Norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten uppmanar varje söndag bokbloggare att välja ett stycke ur en bok du läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Aktuella smakbitar hittar du här.

En viss tomhet har infunnit sig efter att jag avslutat Utvandrar-sviten och jag blev tvungen att hitta en lämplig efterföljare. Valet föll på Elfriede Jelineks Älskarinnorna och vid en första anblick trodde jag att jag skulle tycka den var svårläst. Texten saknar nämligen versaler och meningarna är nog mer åt poesi än prosahållet. Som tur var hade jag fel och texten är tvärtom lättläst och liksom med en egen melodi.

alla människor, som har kommit till denna plats, är kvinnor. de syr. de syr snörliv, bysthållare, ibland också korsetter och trosor.ofta gifter sig dessa kvinnor eller går under på annat sätt. men så länge de syr, syr de. ofta svävar deras blickar ut mot en fågel, ett bi eller ett grässtrå.

 

Jag gillar verkligen den där meningen ”ofta gifter sig dessa kvinnor eller går under på annat sätt.”. Den sätter liksom tonen för hela boken och vad jag förstår även Jelineks författarskap. Det ska bli högst intressant att läsa vidare.

Annonser

8 responses to “En smakebit på søndag: Älskarinnorna

  1. Tycker att det verkar jobbigt med de utlämnade versalerna. Tack för smakbiten.

  2. Det var en virkelig anderledes måte å skrive på. Jeg vet ikke om jeg hadde hatt tålmodighet til en hel bok, men det hadde vært moro å prøve. Ønsker deg en fin søndagskveld!

  3. Det ser jobbigt ut att läsa utan versaler, men jag har å andra sidan läst och gillat Ulf Lundell och han använder inte kommatecken 🙂 Tack för smakbiten!

  4. En vakker og virkningsfull smakebit. Kult at du liker boka! Jelinek er en tøff forfatter og dame!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s