Pausfågel nr 2c – Kanadagås

Med anledning av mina pågående NO-studier kommer jag med jämna mellanrum att presentera en pausfågel för er. Målet är att jag i början av juni, på en tenta, ska kunna identifiera dessa flygfän till utseende och ibland också läte.

Bilder och text har jag, med tillåtelse, lånat från Fågeln.se.

Pausfågel nr 2c – Kanadagås

Kanadagås © Steve Dahlfors

Kanadagås © Steve Dahlfors

Typiska kännetecken:
90-110 cm. Den största gåsen som häckar i Sverige. Känns lätt igen på sin storlek, sin långa svarta hals, och sina vita kinder. Har i övrigt en brunaktig fjäderdräkt.

Finnes:
Spridd över större delen av södra landet, samt längs med Norrlandskusten och sporadiskt även inne i Norrland. Ökar snabbt i Sverige och kan snart finnas lite varstans nedanför fjällkedjan.

Äter:
Undervattensväxter, gräs, örter och spillsäd.

Läte:
Vanligaste lätet är ett tvåstavigt, ljudligt trumpetande ”ka-honk”, ”ka-honk”.

Häckar:
Häckar både vid sött och salt vatten och trivs vid sjöar av de mest olika typer. Bygger sitt bo helst på en liten holme eller på en låg åsrygg ute på en myr.

Vitkindad gås © Steve Dahlfors

Vitkindad gås © Steve Dahlfors

Förväxlingsrisk: 
Vitkindad gås
Betydligt mindre, 58 – 69 cm, och med vita kinder och vit panna. Oftast ett svart band som förbinder det svarta ögat med den svarta näbben.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s