Kommande böcker januari 2014

Under denna vinjett presenterar jag ett högst subjektivt urval av kommande böcker jag är nyfiken på.

Vuxen

Från Sekwa kommer Mirakelverkstaden av fransyskan Valérie Tong Cuong vilken verkar handla om precis det som jag uppskattar mest: människor och deras relationer.

Sadura bokförlag verkar vara ett alldeles nytt förlag och de har alldeles precis givit ut två titlar varav Det nakna ögat av Yoko Tawada är den som tilltalar mig mest. Tawada är född i Japan men bor sedan drygt 30 år i Tyskland och huvudkaraktären i hennes bok tar vägen från Vietnam till Västtyskland, hoppas på Moskva men hamnar i Paris.

Inger Edelfeldt har jag inte läst sedan jag som barn läste Missne och Robin vilken för övrigt är en av de få böcker som har fått följa med mig genom livet och numera stoltserar i bokhyllan bredvid bl.a. Nils Holgersson och Agnes Cecilia. Hur som helst släpper Norstedts nu hennes Konsten att dö vilken handlar om en medelålders kvinna som ifrågasätter mycket och bland annat sin egen självbild. Relationsroman är ordet som får mig intresserad.

Hos samma förlag hittar jag Christina Wahldén som är ett nytt namn för mig men jag ser att hon har en produktion bakom sig. Den som jag trodde skulle göra mig lycklig som jag trodde skulle göra mig lycklig är en historisk roman om Linnés äldsta dotter Lisa Stina och hennes kärlek Daniel, ett par som aldrig får varandra.

Jón Kalman Stefánssons alla böcker finns nu i fantastiskt fina pocket från Weylers förlag. Stort vill ha på dessa då jag älskade Himmel och helvete och förutsätter samma gränslösa kärlek till övriga! Hos förlaget läser jag också en gammal nyhet, men för mig okänd, om att det planeras en film av trilogin om Pojken till 2014. Hoppas att någon har gjort i slag i saken, jag hittar tyvärr ingen mer info på nätet om projektet.

Från samma förlag kommer Kalmars jägarinnor av debutanten Tove Folkesson om ett gäng missanpassade unga tjejer och vad som hände sedan.

Hatet av Maria Sveland finns nu på pocket, från Pocketförlaget, denna bok har jag till och med haft hemlånad på nattduksbordet utan att hinna läsa den. Nu kanske jag äntligen kan få den läst.

Barn och ungdom

Ytterligare ett pocketsläpp är Gillas Vi är inte sådana som i slutet får varandra av Katarina Sandberg där jag nu läst så många positiva ord om författarinnans sätt att skriva att jag faktiskt blir nyfiken trots att bokens story ärligt talat inte lockar alltför mycket.

Från Hegas förlag kommer Skot av Oscar K. En lättläst bok som ska passa för nybörjarläsaren och därför intresserar mig som pedagog. Skot vet inte var han kommer ifrån och han letar efter ett hem. Dessutom ser han det som andra inte ser.

Av samma anledning intresserar jag mig för Granaporna av Annalena Hedman & Emma Göthner från Rabén & Sjögren. Boken vänder sig till 6-9-åringar, precis min åldersgrupp och jag vill samla på mig en arsenal av bra boktips.

Ur helt egoistisk synpunkt vill jag dock läsa Spring så fort du kan av Sofia Nordin, också från Rabén & Sjögren. Jag vill ju veta hur det går för Hedvig!

Slutligen så händer det också att jag tänker på mina egna barn. Skräcken på vinden av Anders Jacobsson  från Bonnier Carlsen tror jag skulle kunna vara något för 11-åringen. Det är en ny serie om en kille vid namn Kip Jansson av Bert & Sunes ena pappa.

Annonser

2 svar till “Kommande böcker januari 2014

  1. Tack för omnämnandet 😃👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s